A pécsi Régizenei Együttes koncertje

A pécsi Hirës Pannónia Régizenei Együttes koncertje

…Advent és karácsony – a zsoltárok hangjain…

2021. november 27. 16.00 óra, Bonyhádi Evangélikus Templom – 56 résztvevő

A Bonyhádi Nyári Esték 2020-ban egy nyáron át tartó programsorozat… lett volna, ha közbe nem szól a járványhelyzet. Így történhetett meg, hogy a meghosszabbított projektidőben az utolsó programunk már egy adventi-karácsonyi témájú koncert lett. A programsorozatnak eredeti szándéka volt, hogy különböző zenei irányzatokat szólaltasson meg Bonyhádon. A régi zene műfaja már sokak számára ismeretlen, vagy ritkán hallható zenei műfaj. Mégis annyi érték, gondolat és érzelem található ezekben a darabokban. Békési-Marton Csaba zenésztársaival vállalkozott arra, hogy a Dél-Dunántúli régióban megőrizze, sőt tovább vigye ennek a műfajnak a jelenlétét, fejlődését.

Mostani koncertjükre a XV-XVII. századból hoztak zsoltárfeldolgozásokat, részben a katolikus Cajoni Cantionale gyűjteményéből, részben más, magyar és osztrák korabeli énekszerzők műveiből. A darabválasztás pedig nagyon is alkalmas volt arra, hogy a jelenlévők gondolatait, érzéseit felkészítse az idei adventi-karácsonyi várakozásra.

A pécsi és Pécs környéki zenészek nagy gondossággal, profizmussal szólaltatták meg az eredetileg csak dallamból álló művekhez írt kísérettel kiegészített zsoltárokat. A szövegek, de a dallamok is visszarepítettek egy régi-régi világba, ahol felemelő volt Isten dicséretét a zenében is megélni. Nemcsak a műveket hallgathattuk meg, de az együttes vezetője alapos műismertetésekkel is megajándékozott.

A koncertet követően a megterített asztalok mellett kóstolhatták meg vendégeink az erre az alkalomra készített forralt bor és tea különlegességeket, míg a gyerekek angyal-figurát készítve várták az ünnep közeledtét.

[tx_button style=”default” text=”Beszámoló” url=”http://bonyhad.egyhazkozseg.hu/wp-content/uploads/sites/54/2021/12/Beszamolo_211127.pdf” color=”” textcolor=”” target=”blank”]

Köszönjük WordPress! | Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑